Писмо Председника Републике Србије

 

 

Поштовани др Кривокапићу,

 

Албанија је покренула иницијативу за пријем Косова на Генералној конференцији УНЕСКО, 9. новембра 2015. године. Уколико тај захтев буде прихваћен, ствара се опасан преседан и отвара се простор за легализовање насиља над националним, културним и верским идентитетом српског народа. 

Посебно су угрожени српски средњевековни споменици који се налазе на списку угрожених листе УНЕСКО: Грачаница, Високи Дечани, Пећка патријаршија и Богородица Љевишка.

Србија је поново суочена са великом изазовом и свако је дужан да, како је рекао покојни Патријарх Павле“учини омолико колико је у његовој моћи“, да се не дозволи онима који су рушили и палили српску баштину на Косову и Метохији, да се „старају" о ономе што је од ње остало.

Подсећам Вас да је од 1999. године, а највише у току погрома током марта 2004. године, до данас уништено, запаљено, оштећено и оскрнављено преко 140 православних светиња. У том периоду албански терористи су континуирано и систематски уништавали трагове духовности и културе српског народа на Косову и Метохији. Нико никада није осуђен за вандализам у коме су изгубљени и животи Срба који су им се нашли на путу.

Уверавам Вас да Косово није изгубљено, као што тврде појединци међу нама. Када би ми као народ изгубили Косово, када бисмо прихватили туђу жељу као реалност, када би прихватили пораз, то би било у супротности са нашим бићем, у супротности са оним за шта су се борили наши преци кроз векове.

Свако ко има утицај на домаћу и светску јавност, треба да учествује у покушају да се спречи предстојећи злочин над српским светињама. Зато и апелујем на Вас, људе које по резултатима познаје цели свет, да се укључите у борбу за очување српске духовности, идентитета и културе, вредности захваљујући којима је наша нација остала и опстала.

Уверен сам да ћете се укључити својим гласом и делима, као много пута до сада, и да ћете прихватати мој предлог да филм о рушењу српских светиња на Косову и Метохији, а који је намењен светској јавности и до сада га је видело преко 500.000 људи на Земљиној кугли, ставите на своју веб страницу, Фејсбук профил, Твитер. Филм под насловом: „The Truth NoKosovoUnesco" налази се на линку https://youtu.be/5kU1JwflxFg 

Учинимо све да Србија и међународна заједница наставе да се старају о српским светињама и да разум и хуманост победе огољену силу.

 

Са уважавањем,

Председник Републике Србије

Томислав Николић